2017. jan 15.

Egy kis "hazai" - folytatásos történet III. rész

írta: skolikagnes
Egy kis "hazai" - folytatásos történet III. rész

Még mindig hazai téma. Egyik kedvenc témám, ami sok vihart kavar mindenhol, ahol szóba kerül.Sajnálatos, hogy a pro és a kontra tábor kb. ugyanakkora.

A helyesírásról lesz szó. Vagyis inkább a helytelen írásról. Közösségi oldalon gyakorta tapasztalom, hogy néhány ember iszonyatosan rossz helyesírással ír. Van olyan, hogy ki sem lehet bogozni, mit is akar.

correcting-1870721_640.jpg

Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy nem járt be nyelvtanórákra, vagy nem Magyarországon él, élt, ezért nem tanulta a magyar helyesírást. A második esetben a "bűn" megbocsájtható, de az összes többi esetben nem. Az ilyen posztoknál általában gyorsan előkerülnek a kritizálók, akik hol finoman, hogy durvábban figyelmeztetnék a poszt íróját, hogy nézzen már utána, hogyan kell írni ezt, vagy azt.

Ennél a pontnál kezdenek gyülekezni a felhők, az addig amúgy békés társaság feje felett.A csapat egyik fele megvédi a helytelenül írót, a másik fele támadja. A vége az lesz, hogy jól egymásnak esnek.Sajnos sok embernek teljesen természetes és elfogadható az, ha ő vagy más egy mondatot nem tud úgy leírni, hogy ne lenne tele hibával. A többi ember meg lábrázást kap akár egy hibától is. És a szakadék nőttön nő…

Ez a dolog egyik fele.

A másik pedig amikor azt látom hogy az a sikk, az a "divat", hogy minél hülyébbnek állítsa be magát valaki, és direkt hibásan ír, és hibásan fogalmaz. Igen, van ilyen profil is a közösségi oldalon. Egy nagyon butának kinéző női kép a profilképe, és rettenetes fogalmazással, és helyesírással ír bődületes marhaságokat. Ez amolyan szőke nő a köbön stílus.

És ez tetszik sok embernek. Nyilván IQ-ban azon a  szinten vannak, amin a profil tulajdonosa. Azon már meg sem lepődök, hogy a sok humorosnak szánt, vicces felirattal ellátott kép majdnem mindig tartalmaz egy-két hibát. Aki ezeket készíti, annak még arra sincs gondja, vagy ideje, hogy átolvassa, amit a képre ír.

Azon sem lepődök meg, amikor a papír vagy online újságok tele vannak hibával, mert lassan ez is természetes jelenség. Sőt jobbat mondok, az írással foglalkozó írók, költők (??) sem tartják minden esetben fontosnak a helyes írást. A HELYESÍRÁST. Pedig ha valakinek, akkor nekik (nekünk) igazán illene példát mutatni.És ezek után azon sem fog senki meglepődni, hogy az utánunk jövő nemzedék még lazábban fogja ezt a dolgot kezelni, és lassan elfelejtődik az, hogy volt a magyaroknak egyszer egy édes anyanyelve…

Szomorú…

 

Ha tetszett az írásom, látogass el a weboldalamra is: www.skolikagnes.hu

 

olasz_kicsi.jpg Novellák, humoros történetek.

Olvass bele: http://www.skolikagnes.hu/szivesen-megkostolnam-az-olasz-vacsorat/

 

 

Mentés

Szólj hozzá