2017. feb 21.

Menteni, ami menthető

írta: skolikagnes
Menteni, ami menthető

" olyan jót olvasgattam tegnap lefekvésnél, előjött a gyerekkorom"

" Újra olvastam a gyerekkoromat, amikor a falusi nagymamámnál nyaraltam! De jó volt!"

Ilyen és ehhez hasonló véleményeket kaptam az Olasz vacsora című kötetemben megjelent Meztélábas történetek című írásomra. A novella a gyermekkorom emlékeit idézi fel, azokat, amikre még emlékszem azokból a távoli időkből. Az olvasók, akik abban az időben voltak gyerekek, és falusi környezetben éltek, sok hasonlóságot fedeztek fel az ő emlékeik és az enyémek között.

Amikor ezeket a véleményeket olvasgattam, akkor elgondolkodtam néhány dolgon. Például azon, hogy vajon hányan leszünk, akik azt a kort, a 60-as, 70-es éveket megörökítik az utókornak? Hány novella, regény játszódik abban a korban? Miből fogják az unokáink megtudni, hogy hogyan is éltek a nagyszüleik?

Remélem, hogy sok ilyen írás született, és fog születni ezután is.

Emlékszem gyerekként engem nagyon érdekelt a szüleim gyerekkora, az hogy hogyan éltek a háború környéki nehéz időkben. Sokat meséltek róla akkor, de sajnos nem jegyeztük le a történeteket. A gyermekeim is érdeklődnek a szülők, nagyszülők életéről, és ezzel gondolom minden gyermek így van.

A gyerekeknek a szülők gyermekkoráról hallani olyan, mintha egy mesét olvasna, hiszen egész más világ, más körülmények voltak a szülei gyermekkorában, bármelyik korszakot vesszük is alapul. A XX. században pedig különösen sokat változott a világ egy emberöltő alatt.

És pont ezért, a világ gyors változása és a gyermeki kíváncsiság kielégítése miatt is fontos, hogy elmeséljük, leírjuk, megőrizzük az utókornak azokat az időket, amiket ők már csak az elbeszélésekből és a történelemkönyvekből ismerhetnek meg. Mi, akik nap mint nap történetek kitalálásával, regény, novella írással foglalkozunk, sokat megmenthetünk a régi korok emlékeiből, és meg is kell, hogy tegyünk, hiszen valahol ennek kéne a mi feladatunknak lennie. Egy romantikus történet, vagy egy fantasy is nagyon érdekes, izgalmas lehet, de ugyanolyan jó lehet egy könyv, amely a való világban játszódik, vagy néhány emberöltővel ezelőtti eseményeket mesél el.

photo-256889_640.jpg

Ez egy  kordokumentum, valóságosabb, és hitelesebb, mint ami a történelemkönyvekben le van írva. Szemléletesebb,  izgalmasabb, és végül de nem utolsó sorban, nincs elferdítve, megszépítve, elhallgatva az, amiről  a jelen korban nem kívánatos beszélni.

Persze a dolognak van egy másik oldala is, ez pedig a piszkos anyagiak. Mert amíg egy külföldi szerelmes regényből eladnak 100 darabot, addig egy mai magyar helyszínen játszódó könyvből tízet. Talán. Tehát aki a gyors meggazdagodás reményében ír, az teljesen biztos, hogy nem ezekhez a témákhoz fog nyúlni.

Talán azért vagyunk, és leszünk is még páran, akik az írás öröméért, a múltunk megőrzése érdekében is  mesélünk.

 

 Ha tetszett az írás, látogass el a weboldalamra is: www.skolikagnes.hu

 Könyveimet is megvásárolhatod itt:

15940968_1832321603713602_761575901112811327_n.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá