2017. feb 27.

Szemét dolog

írta: skolikagnes
Szemét dolog

Szelektív szemétgyűjtés Németországban

A német lakások nagy részét - bátran mondhatom - a szemétgyűjtők foglalják el:-)
Kell egy vödör a hagyományos szemétnek, egy a biohulladéknak, egy a "sárga zsáknak" és egy a papírszemétnek.
A sárga zsákba olyan csomagolóanyagokat teszünk, ami étellel szennyezett, joghurtos pohár, húsos tálca, tejes doboz, stb. a papírszemetesbe újságot, kartondobozt, csomagolóanyagot ami nem találkozott közvetlenül élelmiszerrel. Tehát minden lakásban min. 4 szemétgyűjtő van.
Ezen kívül a műanyag italos flakonok, és a sörös üdítős fémdobozok nagy része is visszaváltható, ezt egy automatába kell bedobni. Ezek azok a flakonok amiket Magyarországon összetaposunk és a szelektív gyűjtőbe dobunk. Itt Németországban ezért is kapunk vissza pénzt.

Egy család hétvégi bevásárlását így kell elképzelni: bepakolnak a kocsiba mindenféle üveget, műanyag flakont, és a megfelelő helyen leadják. A puha flakont az automatába, a keményebb fajtákat, és az üvegeket az italdiszkontba. A kiürült lekváros üveget a konténerbe, a fáradt olajat a depóba. A konténereknél van színes üveg és fehér, mellette ruhás és cipős konténer. A rossz számítógépet, mosógépet szintén el lehet vinni a depóba.
  Amikor valaki lomtalanít, akkor kirak mindent a ház elé és másnap jön a megbeszélt időben a kukásautó és elviszi.

garbage-bag-1256041_640.jpg

Ha csak néhány teljesen jól használható dolgot akar valaki kidobni, akkor kiviszi az utcára és ráírja hogy "ingyen elvihető", és el is viszik néhány órán belül.
Év elején mindenki kap egy naptárat, ahol fel van tüntetve, hogy a hét melyik napján melyik szemetet kell kirakni.
 A neten is meg lehet nézni az időpontokat is, és azt is hogy melyik szemét melyik gyűjtőbe való:-)

Bioszemét: a háztartásokban összegyűlt bioszemetet a biokukába kell tenni. Aki kertes házban lakik, ő a lekaszált füvet és faágakat összegyűjti és elviszi a komposztálóba. Akinek a kocsija nem akkora, hogy beférne a cucc, az bérel egy utánfutót erre az alkalomra. Bár itt is vannak kertes házak, és hobbikertek is, itt mégsem szokás égetni. Nagyon-nagyon ritkán, az 5 év alatt talán háromszor láttam a kertekben égetést, holott minden nap kint vagyok, kutyasétáltatás ürügyén.

Mivel a szemetet sokfelé kell szortírozni, ezért egy-egy kukaedény lassan telik meg. És azért is, mert itt élelmiszert, kenyeret nem nagyon dobnak ki. Legalábbis a németek. Az egyéb náció tagjairól nem sokat tudok, gyanítom hogy náluk ez nem így működik. Mint ahogy otthon Magyarországon is nagyon sok, még fogyasztható élelmiszer landol a kukában.

Ahol mi élünk itt 15 lakás van. Ennek van két normál szemetes kukája, (ebből az egyik egy mérettel nagyobb, a másik pedig az a méret, amik Magyarországon is vannak) amit kéthetente visznek el, két biokuka, és négy papíros. A tizenöt lakásban 30-35 fő lakik. Nem mondom, hogy a második hét végére nincs púposan a két fekete kuka, mert púposan van, de nem vesz a házkezelőség nagyobbat, mert az drágább.

Mint az előbb is említettem, 5 éve, hogy Németországban élek. Az első időben csodálattal töltött el, hogy milyen szép tiszták az utcák, rendezettek a házak udvarai, kertjei, általában mindenhol rend, és tisztaság volt. Sajnos ez az utóbbi 1-2 évben gyökeresen megváltozott, sokkal több szemét van a boltok környékén, parkokban elszórva, vagy akár szeméttel teli zsákok az erdőbe kidobva,stb. Az utcai konténerszigetek környékére rendszeresen olyan szemetet visznek valakik, ami nem oda való, nem ruha, nem üveg, stb. és akkor ez napokig ott díszeleg. Pár napja egy heverő, matrac, stb. volt kidobva, a város egyik főutcája mentén, a buszmegálló mellé elhelyezett hulladékszigetre. Azt három nap múlva elszállították, utána valaki felfeszítette a ruhakonténert és egy csomó ruhát elvitt, egy másik csomót meg szétszórt. ( találkoztunk épp vele…)

Sajnos már nem olyan rendezett, tiszta a környék, mint néhány éve, és gyanítom, hogy ez máshol sincs másképpen. Főleg ahol több olyan új lakó van, akik más kultúrából jöttek és mások a szokásaik. hogy a nagyvárosok szegényebb negyedeiről már ne is beszéljünk....

 

Szólj hozzá