2018. jan 08.

Diákmunka egy kattintásra

írta: skolikagnes
Diákmunka egy kattintásra

Hiánypótló szolgáltatás Magyarországon!

Beszélgetés Mészáros Andreával,C4W Kft ügyvezetőjével

Amikor a gyerekeim - jó pár évvel ezelőtt- diákmunkát kerestek, emlékszem csak ismeretség útján lehetett hozzájutni. Azóta egyre több diákszövetkezet, közvetítő iroda alakult. Viszont amit Andiék elkezdtek, az egészen egyedálló és izgalmas a magyar piacon.

Andi mesélj kérlek, mi is a dolog lényege?

 A dolog lényege tulajdonképpen nagyon egyszerű. Vannak nagyon elfoglalt anyukák, dolgozó nők vagy csak egyedül élő felnőtt emberek, akiknek otthon sokszor gyorsan segítségre lenne szükségük. Vannak diákok, akik szeretnének egy kis plusz pénzt keresni, viszont elköteleződni, rendszeres gyakornoki munkát vállalni nehezen tudnának. Őket szeretnénk egy weblap segítségével összehozni.

26695850_314080219104305_217842765_o.jpg

Kik, hogyan hirdethetnek, ki hogyan kereshet rajtatok keresztül munkát?

A Click for Work-ön tulajdonképpen bárki hirdethet bármilyen jellegű feladatot, amennyiben az pár órás, szakértelmet nem igénylő tevékenységnek tekinthető.

Honnan jött az ötlet ehhez a vállalkozáshoz?

Nekem annak idején nem volt segítségem; 8 órában dolgoztam, mindkét gyerekemet sportolni hordtam, amit csak lehetett én is kiszerveztem – vasalás, bevásárlás, fűnyírás, takarítás. De valójában az ötlet egyik este a férjem fejéből pattant ki. Elkezdtünk komolyabban gondolkodni rajta, majd hamar rábukkantunk, hogy ilyen külföldön már létezik, sőt remekül működik! Így már nem volt kérdés számunkra, hogy ezt itthon, Magyarországon is meg kell csinálni. Szerencsére már nagyobbak lettek a gyerekek, egy családi vállalkozásként együtt belevágtunk.

26696437_314080572437603_1986672154_n.png

Gondolom az érdemi munkát piackutatás előzte meg. A segítséget keresők, vagy a diákok részéről volt-e nagyobb érdeklődés?
Természetesen, több felmérést is végeztünk, és amire számítottunk, az be is igazolódott. A diákok oldalán nagy az érdeklődés, rövid idő alatt közel százan fel is regisztráltak az oldalra. A munkahirdetőket, háztartásbelieket nehezebb elérnünk az interneten keresztül, de ettől nem vagyunk megijedve, erre számítottunk is. Éppen ezért folyamatosan próbálunk nekik segítséget nyújtani, ötleteket adni, hogy milyen munkák is írhatóak ki nálunk. Például nem csak takarítás, vasalás, hanem a költöztetéstől a megrendelt csomagok kiszállításán keresztül a kutyasétáltatásig bármilyen egyszerű munkára gondolhatnak.

Melyik városban, vagy városokban elérhető a szolgáltatás? Kik, honnan hirdethetnek rajta?

Jelenleg a Click for Work-ön csak Budapesten elvégezhető munkákat lehet kiírni. A fővárosban él az ország lakosságának közel egynegyede, illetve messze a legtöbb diák is itt érhető el.  Mi szintén budapestiek vagyunk, a kezdetekben itt tudjuk a leghatékonyabban koordinálni a vállalkozást.

Azonban bárki regisztrálhat és hirdethet is munkát, amennyiben azt végül Budapesten kell elvégezni. Vegyünk például egy ma még extrémnek tűnő gondolatot: ha valaki fel akarna jönni egy budapesti színházba megnézni egy kitűnő darabot, lefoglalhat egy diákot a Click for Work-ön keresztül, hogy álljon helyette sorba a jegyért. Vagy például, ha valakinek van egy lakása a fővárosban, ki szeretné adni, de nincs ideje felutazni és ezzel foglalkozni, a honlapunkon keresztül biztos talál egy diákot, aki erre alkalmanként szívesen vállalkozik.  

Szeretnétek majd terjeszkedni a jövőben?

Abszolút! Rövid távú terveink között szerepel a terjeszkedés. Úgy gondoljuk, hogy ez nem egy elrugaszkodott ötlet, hiszen az internet erre hatalmas lehetőséget ad nekünk.

Melyik munkák a legnépszerűbbek, milyen fajta segítséget keresnek az emberek?

Honlapunk nemrégiben indult, így erre vonatkozóan még nem tudunk egyértelműen felelni. A felméréseink azonban a takarítást és a vasalást jelezték az eddig igénybe vett leggyakoribb teendőknek.

26732915_314080515770942_502343874_o_1.jpg

Lehet még a munkák körét bővíteni, mit gondolsz?

Egyértelműen. A Click for Work-ön ugyanis bármilyen alkalmi munka kiírható, így nincs is korlát. Ezt gondoljuk az előnyünknek, ugyanakkor valahol ez a hátrányunk is, hiszen az emberek így nem látják, miben is számíthatnak ránk. Éppen ezért létrehoztunk kategóriákat, ezek egyikébe kell besorolni az adott munkát, amit a hirdető ki szeretne írni.

Például az ablakpucolásnak a házi munka kategória felel meg, a fűnyírás pedig a kerti munkák kategóriákba esik. Minden mást a vegyes kategóriába kell jelenleg sorolni. Ezt a vegyes kategóriát szeretnénk majd jobban konkretizálni, ha már kirajzolódtak a leggyakoribb igények. Az indulás óta két új kategóriát már létre is hoztunk, az egyik a leltározás, a másik a Közlekedés kari munkák, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem igényelt.

Ezt a közvetítést koordinálni, a weboldalt szerkeszteni, piacot kutatni nem egy emberes feladat. Hányan vagytok a cégben, hány részre oszlik a munka. Mutasd be a csapat tagjait!

Teljesen igazad van. Habár a Click for Work egy családi vállalkozásként indult, de mára szerencsére már többen is vagyunk. Én főleg a munkák szervezésével, az operatív, mindennapos teendőkkel foglalkozom. Nagyfiam, Bálint a weblapot szerkeszti és a technikai feladatokat látja el unokatestvére, Máté segítségével. Kinga lányom a piackutatásra, marketingre, social media felületek kezelésére fordít gondot, ezekhez a feladatokhoz csatlakozott a csapathoz családunk közeli barátja, Katula Bence.

Milyen egyéb terveitek vannak a közeljövőre?

Szeretnénk beépülni a köztudatba, feltétlen bizalmat kiépíteni és mindemellett valóban segítséget nyújtani az embereknek és a diákoknak is egyaránt. Ezért úgy alakítottuk ki a folyamatainkat, hogy a diákok csak diákigazolvánnyal regisztrálhatnak.

A diákmunka piacot ma egyértelműen a diákszövetkezetek uralják, miközben nagyon alacsony órabérért dolgoznak a diákok, heti 25-30 órában. Azt gondolom, hogy ez a diákéletből sok időt elvesz, olykor ez a tanulás rovására is mehet. Ebben lehetőségeink szerint szeretnénk a változást hozni egy új piac megteremtésével.

Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánok nektek!

 

 

 

Szólj hozzá