2018. jan 15.

Ilyen kell nekem! Szuper találmány:-)

írta: skolikagnes
Ilyen kell nekem! Szuper találmány:-)

Beszélgetés Molnár-Keresztényi Brigittával

 

Gyakorló - és sok személyre főző- háziasszonyként néha helyhiánnyal küzdök a falatnyi konyhámban. Annyi szabad hely sincs, hogy a fedőt letegyem, ha meg akarom keverni, vagy fűszerezni az éppen készülő étket.  Vagyis csak nem VOLT, hiszen nagy örömömre valaki feltalálta azt, ami megoldja a problémámat. Illetve nem csak az enyémet, hanem sok más háziasszonyét is.

Brigitta megnéztem a képeket a fedőtartóról, szenzációs ötletnek tartom. Mesélj a kezdetekről!

home_creative_solutions.jpg

Nagyon örülök, hogy tetszik – igazán jó érzés, amikor az ember pozitív visszajelzést kap arról, hogy amin dolgozik, az másokat is érdekel és vonz.

A kezdet kb. 13 évvel ezelőttre nyúlik vissza. (Akkor ismerkedtem meg a férjemmel). Valahogy mindig úgy alakult az életünk, hogy pici konyha állt rendelkezésemre, egy időben éppen csak akkora, hogy a vágódeszkám elférjen rajta, így nagyon meg kellett terveznem, hogy a sütés-főzés során milyen lépéseket hogyan időzítsek. Körülbelül 4 évvel ezelőtt kezdtem el panaszkodni a férjemnek, Szilárdnak (róla olvashattok itt: www.kithtools.com/kik-vagyunk/), hogy ezt a problémát valahogyan meg kellene oldani – és amikor elégszer hallotta már, jó férjhez és mérnökemberhez méltóan elkezdett gondolkodni a megoldáson. Nagyon sok munka van mögötte, elsősorban a férjem részéről, hiszen nekem „csak” annyi volt a részem benne, hogy az általa kitalált eszközt gyakorlati szemmel nézzem, a felhasználás egyszerűségét és biztonságosságát előtérbe helyezve. A design és a technikai paraméterek, a kialakítás az ő keze munkáját dicséri. Az eszköz gyakorlati használatával kapcsolatban sokakban felmerültek ugyanazok a kérdések, amik a kialakítás során bennünk is, az ezekre adott válaszaink megtalálhatóak az oldalunkon, egy bemutató videó mellett: www.kithtools.com

Mennyi időbe tellett, amire a gondolatból kész prototipus lett?

A fedőtartó (amit mi Lid Kith-nek kereszteltünk el) első terve 2013-ban készült el. Ekkor oltalom alá is helyeztük, hogy védett legyen, amíg eljutunk a tömeggyártásig. Az első, valóban kézzelfogható, falratehető, tesztelhető mintadarab (amit mi 3D nyomtatással készítettünk) 2016-ban készült. Megmondom őszintén, hogy elsőre beleszerettem J Hatalmas könnyebbség volt, hogy a pici munkapulttal rendelkező konyhámban nem kell elvenni az amúgy is kevés helyet főzés közben a fedőkkel. Valamint mivel ekkor már 2 kicsi gyerkőc is rendszeresen járt ki-be a konyhába, nagyon fontos volt, hogy véletlenül se érjenek el semmit, ami forró vagy veszélyes – mint pl. egy pultra lerakott, billegő, forró fedő. Később készítettünk több mintadarabot is és megküldtük pár méltán elismert, gasztronómiában jártas blogszerzőnek, hogy véleményezzék az eszközt. Nagy büszkeségemre olyan bloggerek is tesztelték és elégedetten írtak róla, mint Libor Mária, a limarapeksege.hu szerzője, illetve Kocsis Hajnalka, a mokuslekvar.hu háziasszonya, és azon dolgozunk, hogy minél több emberhez eljusson a hír, hogy segítségük lehessen a mindennapos konyhai munkában, megkönnyítve ezzel az ő életüket is.

Férjednek van más, a konyhában hasznosítható feltalálása is? Vagy ez az első fecske?

Szerencsésnek tartom magam, mert nemcsak meghallja az elejtett panaszaimat a konyhából, hanem időnként ő is megfordul benne, így saját tapasztalatai és hiányérzete is állandó ötletelésre sarkallja. Így igen, van még pár termék talonban (a konyhától a garázsig), de egyszerre csak egy dologba vágunk bele, hogy ne morzsálódjunk szét.

Mikor, hol lehet majd megvásárolni a terméket?

Rövid időn belül elindítunk egy közösségi finanszírozású oldalon, az indiegogo.com-on egy kampányt, aminek a lényege, hogy elővásárlásokat lehet tenni a termékre (amint elindul a kampány, a hozzá vezető link elérhető lesz a weboldalunkon). Minél többen megvásárolják így előre a Lid Kith-et, annál előbb el tudjuk kezdeni a tömeggyártást, és természetesen annál előbb eljuthat mások konyhájába is ez a klassz eszköz. Először csak a fent említett oldalon lesz elérhető, és az itt vásárló közönség időben is előbb jut hozzá, mint a többiek. Szóval érdemes figyelni a honlapunkat: www.kithtools.com, illetve facebook oldalunkat is: www.facebook.com/kithtools (valamint instagramon is fenn vagyunk: www.instagram.com/kithtools), mert itt tesszük közzé mindig a legfrissebb híreket, tudnivalókat.

Ahogy láttam te sokat sürögsz-forogsz a konyhában, hiszen blogot írsz és egy szakácskönyvben is jelent meg recepted. A főzés neked hobbi, vagy kikapcsolódás?

A főzés számomra szerelem, kikapcsolódás, és a kreativitásom próbálgatásainak helyszíne. A blogot eleinte a kényszer szülte: ha elutaztunk, és sütni-főzni szerettem volna, nem voltak nálam a receptjeim, vagy a néha ételmintás, fecnikre felírt hozzávalólistám – egyes recepteknek néha még neve sem volt felírva, így utólag találgattam, hogy vajon mi is lehet az J . Máskor pedig egy-egy étel formázásának vagy mintázásának lerajzolása volt problémás. Sokkal egyszerűbb egy bárhonnan könnyen elérhető és megosztható weblapra feltett, fázisfotókkal és videókkal ellátott receptgyűjtemény használata, végül ebből a gondolatból született meg a www.degeszpocak.hu oldalam.  Így nemcsak magamnak könnyítettem meg az életemet, hanem a barátokét, ismerősökét is, akik egyre gyakrabban kérték el egy-egy receptemet. Facebook-on létrehoztam egy oldalt: www.facebook.com/degeszpocak, ide és a hozzákapcsolt csoportba is feltölthetik az oldal követői a weboldalamról általuk kipróbált és elkészített ételek fotóit, ezzel is megosztva sikerélményüket és inspirálva másokat.

Kisfiam megszületése után ételérzékenysége miatt az addigi hagyományos receptekről át kellett állnom tej- és tojásmentes ételek készítésére, ami eleinte hatalmas kihívás volt. Sokszor futottam bele nehezen elkészíthető, nehézkesen beszerezhető hozzávalókból álló, legtöbbször kudarcélményt okozó receptekbe – ezért a saját receptjeimet kezdtem el átalakítani, újakat kitalálni – és nagy örömömre sokaknak tetszenek ezek a receptek is, és nagyon sok pozitív visszajelzést kapok.

Hol lehet megvásárolni a szakácskönyvedet?

Az említett szakácskönyv nem a sajátom (de egy ilyen is tervben van, már szépen gyűlnek a receptek hozzá, amik az oldalra nem kerültek fel, de egyelőre ez még a jövő zenéje), hanem a Cookpad 2017. decemberében megjelent könyvének egyik receptszerzője vagyok – nagy megtiszteltetés volt, hogy a több tízezernyi recept közül az enyémet is beválogatták a könyvben megjelent 61 kiválasztott közé.

molnar-keresztenyi_brigitta.jpg

Azt mondják két dudás nem fér el egy csárdában. Amikor a férjed tervezte a fedőtartót, nem zavartátok egymást a konyhában? Én pl. néha nagyon nem szeretem, ha van ott valaki rajtam kívül, amikor főzök.

Megértelek, én is jobban szeretek egyedül tevékenykedni a konyhában J . De annak is megvan a maga szépsége, amikor a gyerekekkel együtt készülődünk, és a férjemmel is meg tudtunk osztozni a konyhában. Ő figyelte, hogy mikor mit csinálok, mikor van szükségem a fedőkre, és mikor van az, amikor abszolút csak útban vannak. Így jutott el arra az ötletre, hogy olyan megoldást találjon ki, amivel a fedő kéznél van, amikor kell; és mástól helyet el nem véve félre tudom rakni, amikor nem kell.

Kicsi gyerekeitek vannak. Ők hogyan viszonyulnak a ti munkáitokhoz? Anya mindig főz, apa pedig mindig feltalál valamit? 

Azért anya sem főz mindig (csak sokszor J), és apa sem mindig feltaláló, de tény, hogy sokat foglalkozunk a Lid Kith-tel kapcsolatos dolgok intézésével. Ez mindkettőnk számára egy teljesen új terület, új kihívásokkal.

 

A gyerekeket pedig amennyire lehet (és amennyire kedvük tartja), igyekszem bevonni a közös konyhai ténykedésekbe.  Kislányom 2 éves kora óta rendszeresen és szívesen segít nekem, a sütés és kreatívkodás öröméért, de van olyan recept az oldalon, amit ő talált ki (www.degeszpocak.hu/pizzas-csirkemell-csikok) – elkészítettük, és bevált. Kisfiam pedig egész pici kora óta imádja a dagasztógépet: amikor csak bekapcsolom, felül mellé, és „táncol” a zenéjére. Karácsonykor már ő is kivette a részét a mézeskalács-sütésből, és nagyon élvezte 

 

Mik a következő terveitek?

Ahogy említettem, az elővásárlási kampány elindítása és végrehajtása, a leadott rendelések legyártása, majd a további rendelések kielégítése a következő lépések. Ha mindez sikeresen teljesül, akkor folytatjuk további ötleteink megvalósítását. Elvégre a cégünk neve (Home Creative Solutions Kft.) is innen fakad: otthoni kreatív megoldásokon dolgozunk.

Sok sikert kívánok a találmányhoz, és a jövőbeni munkáitokhoz is!

Köszönjük szépen a jókívánságokat és az érdeklődést is! Tartsatok velünk a jövőben is.

 

 

Szólj hozzá