2019. jan 12.

Boldog anya - mi a titka?

írta: skolikagnes
Boldog anya - mi a titka?

 – Anyának lenni jó, és a legnagyobb boldogság. Sok anyukának ez így természetes, de vannak akik nem ilyen pozitívan állnak a dologhoz. Beszélgetőtársam Nyúlné Terpó Edit anya coach, a Fedezd fel magad! oldal kezelője nekik segít.

– Minden család, minden élethelyzet más. Mi az a probléma, amivel a legtöbbször fordulnak hozzád az anyukák? Mesélj kicsit a munkádról!

 Az egyik leggyakoribb, talán minden anyát érintő nehézség az elmagányosodás. Sokszor még azok is úgy érzik, egyedül vannak, akik mellett ott a család. És ennek legtöbbször az az oka, hogy nem kapnak elfogadó figyelmet. Mindenki a tuti tippeket szeretné megosztani velük és nem „csak” mellettük állnak. Pedig sokszor az adná a legtöbbet, ha elmondhatnák a kételyeiket, kétségeiket és csak annyi választ kapnának, hogy jól csinálják. Minél jobban megismerik önmagukat anyaként és a gyermeküket, annál magabiztosabbakká válnak.

A másik komoly nehézség a bizonytalanság. Ömlik az anyákra a sok információ az internetről, a szomszédoktól, a nagymamáktól… És mindenki mást mond. Nincs csend, amiben a saját ösztöneiket fedezhetnék fel. Nincsenek üresjáratok, amikor meghallhatnák a szívük hangját. Pedig a legtöbb anya pont elég jó úgy, ahogy van. Mindenki tesz olyat, amit később megbán. Azt kell elfogadniuk, hogy nem lesz a gyermeküknek komoly sérülése attól, ha időnként türelmetlenebbek, csúnyábban szólnak. De akkor se dől össze a világ, ha néha engedékenyebb, mint máskor, vagy bekapcsolják egyszer-egyszer a mesét és nem mindig ők olvasnak. Fontos megtalálni azt a bizonyos arany középutat.

Gyakori a kommunikációs probléma a családtagok között. Ami sokszor abból is fakad, hogy ki sem mondják az anyák az igényeiket. Ennek két jellemző oka van. Egyrészt nem tudják jól megfogalmazni az igényeiket, másrészt nem merik kimondani. Félnek attól, hogy megbántanak másokat, hálátlannak érzik magukat.

A munkám során fontosnak tartom, hogy miután felderítettük az okokat és megfogalmazta a hozzám forduló édesanya a pontos vágyait, akkor olyan eszközöket adjak a kezébe, amiket később is tud használni, ha nehéz helyzetbe kerül. Igyekszem olyan egyszerű és kevés időt igénybe vevő módszereket megmutatni, amiket be lehet építeni a mindennapokba, hogy azt, amit elértek, fent is tudják tartani, vagy még tovább fejleszteni.

nyulne-edit_kicsi.jpg

 – Biztosan vannak könnyebb és nehezebb esetek, általában hány találkozás kell ahhoz, hogy a munkád sikeres legyen?

 Volt olyan, aki egy alkalom után rájött, mire van szüksége, de azért ez ritka eset. Általában 6 találkozóra van szükség. Ehhez az is kell, hogy az alkalmak közt is tegyenek önmagukért az anyák. Én nagyon büszke vagyok azokra, akikkel dolgoztam, dolgozom, mert hihetetlen aktívan dolgoznak a fejlődésükön, tesznek a kívánt változásokért.

– Mi a tapasztalatod, az egy gyermekes anyukák keresnek nagyobb számban, vagy a 2 gyerekesek, vagy nagycsaládosok?

 Eddig egy és két gyermekes anyákkal dolgoztam. Talán kicsivel többen voltak, vannak az egy gyermekesek.

– Sok anyukának nincs kivel megbeszélni a problémáit, nem találja meg a megoldást egyedül, és talán nem is tud arról, hogy van megoldás. Kinek, milyen élethelyzetben ajánlod, hogy kérjen segítséget egy tanácsadótól?

Bárkinek, aki úgy érzi, beszélnie kell valakivel. Magyarországon még mindig erősen él az a hiedelem, hogy mindent meg kell tudnunk oldani egyedül. Ez nagyon romboló. Hiszen egy külső szem, gyakran meglát olyan összefüggéseket, amiket az, aki benne van egy helyzetben, nem vesz észre. Az első 60 perc nálam ingyenes az édesanyáknak, így könnyebben eldönthetik, valóban segítene-e nekik a közös munka.

Ha már sokadszorra éli át valaki ugyanazt a helyzetet, nem tud kilépni, akkor mindenképp érdemes felkeresni egy tanácsadót.

 – Ha valaki szeretne találkozni veled, de messze laktok egymástól, van esetleg mód "online" tanácsadásra is?

 Igen, online tanácsadást is tartok. Fontosnak tartom azt is elmondani, hogy az alkalmakra elhozhatják a gyermeket is, amennyiben tudnak figyelni önmagukra is. Akiknél pici a baba, náluk gyakran alszik közben. Akiknél nagyobb, ott pedig jól eljátszhat. Tudom, hogy van olyan, akinél ez nem megoldható, mert az életkora, vagy az egyénisége miatt több figyelmet igényel a gyermek. Az ő számukra van lehetőség az esti órákban is konzultációra, amikor már tud apa is vigyázni a kicsire.

– Csoportos és egyéni konzultációkat is tartasz? Ha igen, kinek melyiket ajánlod? 

Igen, tartok mindkettőt. A csoportosat azok számára ajánlom, akiknek az elsődleges nehézségük, hogy nincs társaságuk. Úgy érzik, egyedül vannak a nehézségeikkel, csak ők nem tudnak minden pillanatban mosolyogva megoldani minden helyzetet. Mert egy-egy ilyen alkalommal megtapasztalják, hogy szinte minden anya átmegy hasonló problémákon. Illetve azok számára is jó, akik fejlődni szeretnének az önismeretükben, tudatosabban szeretnék megélni a mindennapokat.

Az egyéni alkalmak azok számára hasznosabbak, akik mélyebben elmerülnének egy-egy helyzetben, vagy konkrét problémával jönnek. Illetve azok számára is jó, akik nehezen nyílnak meg mások előtt.

– Hogyan tudod összeegyeztetni a családi életet és a munkát?

Eleinte nehéz volt. Feszültté tett, amikor tele voltam ötletekkel, mégsem tudtam dolgozni, mert fiam igényelte, hogy játsszak vele, vagy lebetegedett. El kellett fogadnom, hogy nem tudok olyan gyorsan haladni, mint szeretnék. Most annak van itt az ideje, hogy élvezzem a kisgyermekes anyaságot. Ebben az elfogadásban segített az, hogy én is folyamatosan használom azokat a technikákat, amiket tanítok, illetve én is kértem segítséget egy coachtól, aki a vállalkozás indításában támogatott.

Egyre gyakorlottabbak lettünk a párommal együtt, így már gyorsabban lendülünk át egy-egy mélyponton.

– Köszönöm a válaszokat, további jó munkát kívánok!

(Skolik Ágnes)

 

Edit facebook oldala: https://www.facebook.com/fedezdfelmagad/

Weboldala: https://fedezdfelmagad.hu/

 A régebbi interjúkat olvashatod itt: https://skolikagnes.blog.hu/2019/01/01/cikkek_interjuk

Rólam és a könyveimről bővebb info: www.skolikagnes.hu

Szólj hozzá