2019. jan 14.

Beszéljünk a pénzügyekről

írta: skolikagnes
Beszéljünk a pénzügyekről

Fontos tudnivalók lakásvásárlás előtt

Azt gondolom, nem vagyok azzal egyedül, hogy a pénzügyek, hitelek útvesztőiben nehezen igazodom el. Szerencsére van, aki viszont igen, és tud segíteni a bennünk felmerülő kérdések megválaszolásában.

Most egy független pénzügyi szakértővel, Babus Edinával beszélgetek a témáról.

– Mit tanácsolsz azoknak az érdeklődőknek, akik hitelt szeretnének felvenni? Mit kell átgondolni, megtervezni, alaposan körbejárni, hitelfelvétel előtt.

Általánosságban elmondható, hogy a felelősségteljes hitelfelvételt meg kell, hogy előzze a családi kassza alaposan átvizsgálása. Ehhez segítséget nyújt az MNB által készített program: https://haztartasikoltsegveteskalkulator.mnb.hu/#/

Ha tisztán látszik, hogy a családi bevételből mekkora összeg fordítható hiteltörlesztésre, akkor érdemes segítséget kérni egy bank független pénzügyi szakértőtől. Amint a név is elárulja: banktól függetlenül több bank ajánlatát bemutatja és sok esetben egyedi kedvezmények adására is van lehetősége.

– Edina, segíts nekem, kérlek! Tegyük fel, hogy egy új házat szeretnék vásárolni. Milyen hitelt érdemes felvenni, és melyik banknál?

Az ingatlan vásárlás előtti  0. lépés az előbb is említett  hitel szakértő megkeresése, aki a személyes adataink alapján előminősítést készít. Ez azért fontos vevőként, mert pontos információt ad a hitelképességről. Az előszűrés eredményeként arra is fény derül, hogy várhatóan mely bankok finanszíroznák legkönnyebben az ingatlanvásárlást, mekkora maximum hitelre számíthat az Ügyfél. Ezen információk birtokában könnyebben lehet elindulni a kiszemelt lakások megtekintésére.

A kamattámogatott hitelek mellett piaci kamatozású hitelek igénylésére is van lehetőség, rövid vagy hosszú kamatperiódusú termékként. Minden ügylet más – az egyedi paraméterek miatt, mint például a család nettó jövedelme, annak leterheltsége, a rendelkezésre álló önerő nagysága stb. Ezért nem lehet kategorikusan kijelenteni,  a konkrét adatok ismerete nélkül, hogy melyik bank a befutó.

– Megtaláltuk álmaink ingatlanát, hol tudunk utánanézni, hogy rendezettek-e a tulajdonviszonyok?

A tulajdonostól mindig kérjenek friss tulajdoni lapot.  Ha ingatlanirodán keresztül tekintik meg a lakást, akkor az ingatlanos gondoskodik erről.

– Szeretném majd az új lakást bebútorozni. Erre is kaphatok hitelt?

Ha a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (JTM) vonatkozó szabályok szerint még terhelhető további hitellel az Ügyfél bére, akkor a későbbiekben van lehetőség személyi kölcsön igénylésre is.

48402967_291553278138464_5364400808240611328_n.jpg

­

– O.K. megvan a ház, szerinted kössünk valamilyen biztosítást?

A hitellel vásárolt ingatlanok esetén a hitel folyósításának feltétele az ingatlanra kötött biztosítás, melyben záradékolásra kerül a finanszírozó bank jogosultként. Független biztosításközvetítőként, az adott ingatlanra vonatkozóan ajánlatot készítek, az Ügyfélnek bemutatom ezeket, majd az általa választott ajánlatot megkötöm. 

– Tudsz-e abban segíteni, ha valakinek kedvezőtlen feltételekkel van hitele, és szeretné kedvezőbbre cserélni?

Örülök ennek a kérdésnek, hiszen méltatlanul elhanyagolt területnek érzem az évekkel korábban  -sokszor kedvezőtlen konstrukcióban, magas teljes hiteldíj mutatóval (THM)- felvett hitelek felül vizsgálatát.

Én erre az Ügyfeleim figyelmét időről – időre felhívom és díjmentesen összehasonlítom a jelenlegi ajánlatokkal. Sok esetben egy jól kiválasztott hitelkiváltással jelentős összegeket lehet így az Ügyfél pénztárcájában tartani, akár milliókat is.

– Családi vállalkozásotok idén ünnepli a 10. évfordulóját. Ha visszatekintesz az elmúlt évekre, mit látsz? Vajon a kezdetekkor volt könnyebb hitelt felvenni, és törleszteni, vagy most kedvezőbb lehetőségek várják az érdeklődőket?

Anno már a válság dübörgött, a bankok óvatosabban hiteleztek, magas ügyleti kamat mellett lehetett hitelhez jutni. Az Ügyfelek még fel sem ocsúdtak a svájci frank által okozott hirtelen törlesztő részlet ugrásból.

Ma már megfontoltabb a hitelezés: az MNB az adósságféket, a Fogyasztóbarát hiteleket bevezette, a hitelközvetítői szakmát is erősen szabályozták. Azt tapasztalom, hogy az Ügyfelek is tájékozottabbak, igénylik a széleskörű tájékoztatást.

 Független szakértőként a célom, hogy az Ügyfeleim biztonságban érezzék magukat mellettem, elégedetten haladjanak végig a  hitelezés folyamatán, a „félek, hogy nem kapok elég hitelt” érzése helyett.

Köszönöm a beszélgetést, és további sikereket kívánok!

Babus Edina facebook oldala

 A cikksorozat következő részében a lakásvásárlással kapcsolatos tudnivalókról, és a lakáshitelekről beszélgetünk, Babus Edinával.

A régebbi interjúkat olvashatod itt: https://skolikagnes.blog.hu/2019/01/01/cikkek_interjuk

Rólam és a könyveimről bővebb info: www.skolikagnes.hu

 

Szólj hozzá