2019. jan 23.

"A festmény maga a sok oldalas költemény"

írta: skolikagnes
"A festmény maga a sok oldalas költemény"

Petrovits Olga grafikussal beszélgettem

Tőlem nagyon távol áll minden, ami rajzolással, grafikával kapcsolatos, ezért ámulattal figyelem ezeket az alkotásokat. Petrovits Olga rajzai különösen tetszenek.

– Nézegettem az oldalaidat, nagyon sokoldalú egyéniség vagy. Rajzolj, meséket, verseket írsz. Mi volt előbb, a rajzolás, vagy az írás?

Ezt nehéz lenne eldönteni, de inkább a grafikák és a rajzok azok amik megfognak. Vizuális ember vagyok, így hamarabb mozgatnak meg a festmények, mint az írások, még akkor is ha én írom. Sokszor átfogalmazom, kitörlök, hozzáírok, mire egy egy novella megszületik. A képeknél ez másképp van. Ott vagy sikerül vagy nem. Másrészt, sokszor egy-egy festmény maga a sok oldalas költemény, ha elkezdjük kibontani a látványát, és ezekért nagyon rajongok.  

– Készítesz mesekönyv illusztrációt, tervezel cégemblémát, szerkesztesz online magazint. Melyik munka a kedvenced, van-e olyan amit jobban szeretsz a többinél?

Nem így választanék, hogy melyiket szeretem jobban ezek közül, hanem inkább az a tervezési feladat, fog meg, amelyikben teljesen szabad kezet kaphatok, mert ott kiengedhetem azt, ami igazán bennem van, legyen az bármi. Ugyanúgy ahogy mások munkáiban is lehet rajongani akár egy szórólapért, vagy molinóért ha az úgy van elkészítve, csak mostanában erre kevesebb lehetőség adódik.

– Hol láthatjuk a más megvalósult munkáidat? 

Az illusztrációkkal remélhetően a jövőben lehet majd inkább találkozni, most kezdtem el felvenni a kapcsolatot sok bel- és külföldi kiadóval. De inkább a külföldiekkel, mivel az itthoni könyvnyomtatásban láthatóan sok kiadó inkább a stock galériákból válogat, hogy jobban megérje a kiadás, ezeket az árakat, azonban megélhetésileg nem lehet fenntartani, így a külföldi kiadók részére összeállított portfólióm van jelenleg. Továbbá sok itthon forgalmazott márkával dolgozhattam már együtt, a teljesség igénye nélkül a Twinings, Milford, Kellogg’s Iglo, Kikkomann, Gullon, Durex, és még bőven sorolhatnám az elmúlt 9-10 szakmában töltött évem alatt kikkel dolgozhattam.

– Látom, hogy megrendelésre is készítesz grafikákat. Biztosan nagy öröm egy szoba falán meglátni a saját kezünk munkáját. Így van?

Minden alkalommal nagy öröm, amikor a megrendelők visszajelzéseit megkapom. Egy egy fotót mindig küldenek, amikor használatba kerülnek a grafikáim. Akár falon, akár egy esküvői asztalon látom viszont. Ugyanakkora öröm, hogy látom, az aki kérte a grafikát elégedett vele, és megosztja velem is az örömét.

22904561_1544589788957252_4942332862089077287_kicsi.jpg

                                             Illusztráció a Sörgyári Capriccio című film alapján

 – Hol lehet megvásárolni a képeidet?

Jelenleg a facebookon vagyok leginkább megtalálható énmárkám vagyis a grafifruska márkanév alatt, de hamarosan bővítésbe kezdek a virtuális világ különböző területein is.

– A rajzoláson kívül meséket, verseket is írsz. Megjelentek már valahol a műveid?

Már elkezdtem felvenni a kapcsolatot egy kiadóval, ahol az egyik gyermekkönyv tervemet szeretném kiadatni, de egyelőre erről bővebben még nem mesélnék talán kicsit babonából is.

– Két kisgyermekkel az élet nem egyszerű. Hogyan tudod összeegyeztetni a gyereknevelést a munkával?

Igazából egy jó naptár kérdése az egész. Ha valami ott le van írva, azt be kell tartani. Nagyon nehéz ennyi szabály között élni, amit a két manó hozott az életembe, de bizony ezek nélkül a munkámat sem tudnám elvégezni. Tény, hogy vannak dolgok, amikre nemet kell olykor-olykor mondani, mert különben minden felborul, márpedig ezeket már anyaként és felelős szülőként igenis tartani kell, még ha kutya kemény is, pláne, hogy mindkét kisfiam igencsak virgonc darab.

– Jut-e időd a gyerekek, és a munka mellett feltöltődésre, kikapcsolódásra is?

Sajnos -szerencsére- mindig munkamániás típus voltam, és most mivel az anyagiak olyan 90%-ban a gyerekekhez vándorolnak így vagy úgy, ezért kb. félévente egy egy IMAX mozizás az amiben kimerül a kikapcsolódás, de nem bánom, mert a gyerekektől annyi csudát, és szeretetet kapok, hogy az bőven kárpótol minden kis problémáért ami útközben adódik és esetleg ki kellene pihenni.

50330811_322751415035716_6944163760521084928_n.jpg

– Gondolom nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, hogy tele van tervekkel, megvalósításra váró álmokkal, az elkövetkezendő 100 évre. Mesélnél ezekről nekünk?

Ha igazán elkezdeném sorolni, akkor aztán valóban tele lenne vele több oldal, de amik tervben vannak- vagy elindultak azok ezek lennének: az első, hogy felfuttassam az újonnan indított énmárka grafifruska oldalt. Továbbá van egy titkos projekt, amivel hamarosan szeretnék megjelenni különféle weboldalakon, illetve már elindítottam tetoválás matrica projektemet is. Emellett igyekszem befejezni azt a kb. 15 novellát, amit már elkezdtem és a kiadásra váró könyvemet is jó lenne az idén elindítani, de az illusztrálás és tervezőgrafika sem állhat meg. Több pályázat is van amiken idén indulni fogok, remélem itt-ott szerencsével járok, és sok grafikai sorozat terv van még a kezemben, amit papírra kellene vetni, illetve egy ideje szeretném befejezni a mesterdiploma munkámat, de erre igazán kevés időm marad. Szoktam mondani, hogy nem unatkozom..

– Köszönöm a beszélgetést, további jó munkát kívánok!

 Olga Facebook oldala: https://www.facebook.com/olgapetrovits.illustration

 Több interjút, mesémet, novelláimat olvashatod a www.skolikagnes.hu oldalon

 

 

 

Szólj hozzá