2019. jan 28.

Karriertervezés felsőfokon

írta: skolikagnes
Karriertervezés felsőfokon

Néhány évvel ezelőtt a karrier tanácsadás, és a coach szavak még ismeretlenek az álláskereső, vagy épp saját magukat kereső emberek előtt. Ma azért már könnyebb dolgunk van. Beszélgetőtársam Kurtán Klára karrier-tanácsadó, coach.

– Klára, tudom rólad, hogy hosszú ideig különböző cégeknél dolgoztál. Mikor, miért döntöttél úgy, hogy önálló céget alapítasz?

Az én életemben váltakozott a vállalkozás és a céges karrier. Először 2002 és 2006 között  voltam vállalkozó, mint önálló tréner, szervezetfejlesztő. Aztán pár évig megint a vállalati szférában dolgoztam mint HR vezető. Valójában az én életemben is szerepet játszott a kényszer is. 2011- ben megszűnt az akkori állásom, és hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, hogy áttérek a szabadúszó létre. Ezekben az években is sokat tanultam, és egyre inkább átkerült a hangsúly az egyéni tanácsadásra és karrier tanácsadásra és coachingra.

50614987_368304517291583_9210231257995149312_k.jpg

– Emlékszel-e még, mi volt az első sikerélményed karrier tanácsadóként?

Az első sikerélményem még 2002-ből való, amikor egy megszűnt gyár dolgozóinak segítettem az újra elhelyezkedésükben. Az elbocsátott dolgozók 70 %-a talált új munkahelyet a felmondási idejük alatt. Amikor elhatároztam, hogy egyértelműen, mint karrier-tanácsadó dolgozok, 3 nagy sikerélményem volt. Két gépészmérnökkel dolgoztam, és az egyik műszak vezetőből tért át fejlesztésre, a másik meg pont fejlesztésből vezetői munkakörbe, mert ez illett jobban hozzájuk. A másik nagy siker egy három gyerekes anya visszatérése volt a munkaerő piacra, aki megtalálta, és el is nyerte az álmai állását.

– Melyik tanácsadás a legnépszerűbb az ügyfeleid körében, az üzleti, vagy a karrier tanácsadásra jelentkeznek nálad többen?

Mostanában a karrier-tanácsadás, coaching a népszerűbb és gyakoribb, de több vezetővel, céggel is dolgozom együtt.

 - Hogyan zajlik egy ilyen tanácsadás, mesélj róla kicsit!

 A karrier-tanácsadásban, tervezésben a legfontosabbnak azt tartom, hogy mindenki megtalálja, felismerje a saját erősségeit, képességeit.

Ezért a folyamat első felében az erősségek feltérképezésével, tudatosításával foglalkozni. Ehhez teszteket és más eszközöket is használok. Végiggondoljuk az eddig elért sikereket, büszkeségeket.

A nagyobb önismerettel, önértékeléssel már bátrabban lehet álmokat gyártani. Gyakran kiderül hogy az álmok valójában nincsenek is olyan messze a valóságtól.

A következő lépés a pontos tervek elkészítése, és a lehetőségek felmérése.

Végül végigmegyünk a praktikus teendőkön. Ha új állás a vágyott cél, elkészítjük a tökéletes önéletrajzot, Linkedln profilt, személyes márkát, és felkészítem a kliensemet az interjúkra, és a beilleszkedésre.

Ha vállalkozás a terv, akkor pontos akciótervet készítünk a következő rövid és hosszabb időszakra.

 - Mi a tapasztalatod, a munkaképes lakosság melyik rétege keres meg téged legnagyobb számban? Fiatalok, idősebbek, nők (családanyák) vagy férfiak?

 Leggyakrabban a 30-45 éves korosztály keres meg. Sokkal több a nő, mint a férfi. A nők könnyebben kérnek segítséget, és képesek belátni, hogy van, amit más jobban tud. De férfi klienseim is vannak.  Ma már a távolság sem akadály, több külföldön, vagy vidéken élő kliensnek is segítek.

  - Nagyon izgalmasan hangzik a karrier workshop is. Biztosan sok embernek segít egy ilyen alkalom önmaga megtalálásában. Hogy látod ezt?

Eddig 5 karriertervező workshopom volt. A tapasztalatom és a visszajelzések azt mutatják, hogy ez az egy nap elképesztő előrelépést tud hozni. Nagy felismerések jönnek elő, és sokszor bátorságot kapnak a résztvevők arra, hogy elinduljanak a saját álmaik, céljaik felé. A workshopon nagyon intenzív közöm munka folyik, ahol nagy szerepe van a résztvevők közös munkájának, támogatásának.

 - Mi a véleményed, mennyire könnyű, vagy nehéz ma Magyarországon munkát találni, olyan munkát, ami igazán testhezálló a jelentkezőnek? Vagy esetleg több a kényszerpálya, mint a tökéletes munkahely megtalálása?

Nehéz erre válaszolni, mert könnyű is meg nehéz is. Függ a szakmától, élethelyzettől is. Sajnos ma több a kényszerpálya, mint a ha nem is tökéletes, de jó munkahely.

De meggyőződésem, ha valaki pontosan látja a saját erősségeit, és céljait, akkor meg tudja találni azt az állást, munkát, ahol jól érzi magát, kiteljesedhet, és örömöt okoz számára.

 - Milyen terveid vannak a közeljövőre?

2019 megint a tervezés és új dolgok beindítása nálam. Az egyik tervem, hogy több jó karrier-tanácsadó, karrier coach legyen Magyarországon. Ezért úgy döntöttem átadom a tapasztalataimat, tudásom másoknak is. Márciusban indul el az első karrier-tanácsadó, coach képzésem, és remélem, sokan tanulják meg, hogy lehet a legjobban támogatni az útkeresőket.

A másik tervem, hogy többet dolgozzak cégekkel, üzleti vezetőkkel, vállalkozókkal. Ehhez, most találtam egy fantasztikus partnert is, ami nagy öröm számomra.

Köszönöm szépen a válaszokat, további eredményes munkát kívánok!

 Kurtán Klára weboldala: http://kurtanklara.hu

 Több interjút, mesémet, novelláimat olvashatod a www.skolikagnes.hu oldalon

 

 

Szólj hozzá