2019. feb 11.

Hangocska - beszédfejlesztés kicsiknek, nagyoknak

írta: skolikagnes
Hangocska - beszédfejlesztés kicsiknek, nagyoknak

Logopédus. A kisgyermeket nevelő családok tudják, mit jelent a szó. Ha előbb nem, az oviban biztosan találkoznak a logopédussal, aki megvizsgálja a gyermek beszédét. Vajon nem késői ez az időpont, nem kellene előbb felkeresni egy szakembert, ha a szülő úgy érzi, hogy valami nincs rendben? Hepp Katalin gyógypedagógus-logopédustól kérdezem.

Ha a szülő bizonytalan, kérdései vannak, nyugodtan felkeresheti előbb is a logopédiai szakrendelést. Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy nyílt napot szervezünk, ahol lehetőséget biztosítunk ingyenes tanácsadásra és szűrővizsgálatra.

 nyiltnap_2019_03.png

 

– Kicsi, beszélni tanuló gyereknél mik azok a jelek, amire érdemes felfigyelni a szülőnek?

Természetesen sokféle szempontsor elérhető, hiszen a védőnők, gyermekorvosok is figyelemmel kísérik a gyermekek kommunikációjának fejlődését. A legfontosabb, hogy már a beszéd megjelenése előtt is odafigyeljünk a következő elemekre: figyel-e a gyermek a hangokra/zajokra, hogyan reagál, ha a nevén szólítják, odafigyel-e a beszédre, milyen a beszédmegértése, egyszerű kéréseknek/utasításoknak képes eleget tenni, utánozza-e a hangokat. A beszédfejlődés során a kifejező beszéd mellett a beszéd és a kommunikációs helyzetek megértése is rendkívül fontos tényező.

– Hány éves kortól foglalkozik a logopédus a gyerekkel, illetve van-e olyan "gyakorlat" amivel a szülő is  tud segíteni  otthon?

A szűrővizsgálatok 3 és 5 éves korban történnek, és amennyiben indokolt ezt követően kezdődik a logopédiai terápia. Természetesen, ha a szülők problémát tapasztalnak gyermekük fejlődésében, bármikor kérhetnek segítséget a szakemberektől. Nem biztos, hogy azonnal fejlesztésre lesz szüksége a gyermeknek, sokszor tanácsot adunk a szülőknek arra vonatkozóan, hogy milyen módon, milyen játékokkal tudják elősegíteni gyermekük beszédfejlődését. A hozzám forduló szülőknek én is gyakran adok ötlettárat, a különböző fejlesztési területekhez játékgyűjteményeket.

– Mit tanácsolsz a kezdő szülőknek, hogyan beszéljenek gyermekükhöz, mivel segíthetik a beszédfejlődést?

A támogató családi háttér és az érzelmi biztonság a gyermek fejlődésének alapja. A megfelelő információkat és ingereket biztosító környezet mellett a mindennapos meseolvasás, a megfelelő beszédpélda kiemelt szerepet tölt be. Szemkontaktus és látható artikuláció: ez az utánzást, a megfelelő hangképzést segíti, valamint megalapozza azt a viselkedést, hogy egymás szemébe nézünk a kommunikáció során. A sok-sok mozgással kísért mondóka, zene, közös éneklés szintén segítik a beszédfejlődést. És még egy tényező: a csend-ami ahhoz kell, hogy tudjunk figyelni és az elhangzott információk közül kiemelni a lényegeseket. Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy a TV, rádió folyamatos háttérzajként ott van a kisgyermekek körül- ez akadályozza a megfelelő beszédfejlődést. Azt szoktam tanácsolni a szülőknek, hogy minden tevékenységet kísérjenek beszéddel, folyamatosan kommunikáljanak a babákkal. Később, amikor már beszél a gyermek, figyeljünk arra, hogy mindig válaszoljunk a kérdéseire, motiváljuk arra, hogy elmesélje élményeit.

– A gyerekek mellett felnőttekkel is foglalkozol. Milyen betegségekkel fordulhatnak hozzád a felnőttek?

A klinikai logopédia területén a különböző agyi érkatasztrófák következtében kialakuló kommunikáció-, és beszédzavarral küzdő betegekkel dolgozom. Emellett a megfelelő artikuláció és beszédtechnika kialakításával, fejlesztésével kapcsolatban fordulnak hozzám felnőttek.

– Munkád során kapcsolatot tartasz a szülőkkel, hozzátartozókkal. Mi a tapasztalatod, ők is segítségedre vannak a fejlesztésben? Együttműködnek veled, és a többi segítő szakemberrel?

Így igaz, az eredményes terápiához szükségem van a segítő családtagokra is. Felnőttek esetében inkább stroke rehabilitációs esetekkel foglalkozom, ahol a hozzátartozók közreműködése elengedhetetlen. Gyermekeknél pedig szükség van napi pár perc gyakorlásra a logopédiai foglalkozásokon kívül, tehát a szülőket bevonva, együtt végezzük a fejlesztő munkát.

További információkat itt olvashatnak:

www.hangocska.hu

Facebook/Hangocska

 

Több interjút, meséimet, novelláimat olvashatod a www.skolikagnes.hu oldalon

Szólj hozzá