Elmélkedés a világ dolgairól

Ami a könyveimből kimaradt

2019. dec 03.

Lapokba zárt szeretet

írta: skolikagnes
Lapokba zárt szeretet

Maradandó, szép ajándék annak, akit a legjobban szeretünk.

Igen, ők a gyermekeink. Az ajándék pedig egy meséskönyv.

A meséből tanul a gyermek, ha kell megnyugszik tőle, vagy épp szórakozik a kedves történeteken.

A következő néhány bejegyzésben magyar szerzők mesekönyveit fogom bemutatni.

Tartsatok velem!

Elsőként Skolik Ágnes tüneményes könyveit mutatom be.

A 0-3 éves korosztályt célozza meg az Első verseskönyvem című kötet.

Ofszetpapírra készült, tehát nagyon szépek a lapok és strapabíró is. A belív oldalai is vastagabbak, mint egy hagyományos könyv lapjai, így jobban ellenállnak az apró gyermekkezeknek.

Az A5  fekvő méretű könyv minden oldala színes rövid versikéket tartalmaz.

Az első vers a költőnő unokájáról, Violáról szól. Aztán a következő lapokon ...

Tovább Szólj hozzá

2019. nov 27.

A környezet megismerése gyermekkorban

írta: skolikagnes
A környezet megismerése gyermekkorban

Amikor egy kicsi ember megszületik, még semmit nem ismer sem a világból, de már ekkor elkezdődik a környezetünk megismerése.
A kisbaba napról napra többet lát, hall, tapasztal, és okosodik.
A tárgyakat először megfogja, aztán megkóstolja, megszagolja, így ismerkedik meg velük.
Később, amikor már nagyobbacska lesz, akkor is a tapintással, szaglással ismerkedik. Ezért is kell hagyni, hogy amit csak lehet megfogjon, megtapogasson, megszagoljon, érezze közelről.
Bár az interneten, könyvekben bármit megnézhet, megtanulhatja, hogy mi micsoda, de az az ismeret nem egyenlő azzal, ami kézzelfogható.
Persze vannak határok, hiszen egy európai gyerek egy kengurut, ha akarna sem tudna közelről megismerni, viszont törekedni kell arra, hogy amihez csak lehet, ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 21.

Mesélni jó 1.

írta: skolikagnes
Mesélni jó 1.

Mesét olvasni jó, hallgatni is jó, és írni is!

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sok-sok mai magyar író, aki egy-két vagy akár több mesekönyvvel gazdagította a meséskönyvek amúgy is széles palettáját.

Sajnos a sokból kevés olyan van, aki rögtön eszébe jut egy szülőnek, ha mesekönyvekről kérdezzük.

Van egy lista 5-6-10 névvel, ők azok akik kapásból ott vannak minden gyermekszoba könyvespolcán.

Mellette van 10-20-50, akik csendben várnak, és reménykednek a csodában, hogy egyszer talán ők is az első tízben lehetnek.

És nem rosszabb a meséjük, mint a többi, nem kevesebb, nem feledhetőbb, nem gyengébb, nem unalmasabb. Csak az ő könyveik sorsa másként alakult. Vagyis a mi könyveinké, hiszen én is a futottak még ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 11.

Hangocska - beszédfejlesztés kicsiknek, nagyoknak

írta: skolikagnes
Hangocska - beszédfejlesztés kicsiknek, nagyoknak

Logopédus. A kisgyermeket nevelő családok tudják, mit jelent a szó. Ha előbb nem, az oviban biztosan találkoznak a logopédussal, aki megvizsgálja a gyermek beszédét. Vajon nem késői ez az időpont, nem kellene előbb felkeresni egy szakembert, ha a szülő úgy érzi, hogy valami nincs rendben? Hepp Katalin gyógypedagógus-logopédustól kérdezem.

Ha a szülő bizonytalan, kérdései vannak, nyugodtan felkeresheti előbb is a logopédiai szakrendelést. Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy nyílt napot szervezünk, ahol lehetőséget biztosítunk ingyenes tanácsadásra és szűrővizsgálatra.

  nyiltnap_2019_03.png

 

– Kicsi, beszélni tanuló gyereknél mik azok a jelek, amire érdemes felfigyelni a szülőnek?

Természetesen sokféle szempontsor elérhető, hiszen a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 28.

Karriertervezés felsőfokon

írta: skolikagnes
Karriertervezés felsőfokon

Néhány évvel ezelőtt a karrier tanácsadás, és a coach szavak még ismeretlenek az álláskereső, vagy épp saját magukat kereső emberek előtt. Ma azért már könnyebb dolgunk van. Beszélgetőtársam Kurtán Klára karrier-tanácsadó, coach.

– Klára, tudom rólad, hogy hosszú ideig különböző cégeknél dolgoztál. Mikor, miért döntöttél úgy, hogy önálló céget alapítasz?

Az én életemben váltakozott a vállalkozás és a céges karrier. Először 2002 és 2006 között  voltam vállalkozó, mint önálló tréner, szervezetfejlesztő. Aztán pár évig megint a vállalati szférában dolgoztam mint HR vezető. Valójában az én életemben is szerepet játszott a kényszer is. 2011- ben megszűnt az akkori állásom, és hosszas gondolkodás után ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 23.

"A festmény maga a sok oldalas költemény"

írta: skolikagnes
"A festmény maga a sok oldalas költemény"

Petrovits Olga grafikussal beszélgettem

Tőlem nagyon távol áll minden, ami rajzolással, grafikával kapcsolatos, ezért ámulattal figyelem ezeket az alkotásokat. Petrovits Olga rajzai különösen tetszenek.

– Nézegettem az oldalaidat, nagyon sokoldalú egyéniség vagy. Rajzolj, meséket, verseket írsz.  Mi volt előbb, a rajzolás, vagy az írás?

Ezt nehéz lenne eldönteni, de inkább a grafikák és a rajzok azok amik megfognak. Vizuális ember vagyok, így hamarabb mozgatnak meg a festmények, mint az írások, még akkor is ha én írom. Sokszor átfogalmazom, kitörlök, hozzáírok, mire egy egy novella megszületik. A képeknél ez másképp van. Ott vagy sikerül vagy nem. Másrészt, sokszor egy-egy festmény maga a sok oldalas költemény, ha elkezdjük kibontani a látványát, és ezekért ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 20.

Kreatív hobby - kézzel készült csodák

írta: skolikagnes
Kreatív hobby - kézzel készült csodák

Megnyitottam a weboldalt, hogy felkészüljek kicsit az interjúra. Az idő gyorsan telt, ahogy akkor szokott, ha az ember jó helyen van. Nagyon sok érdekességet, sok ötletet, kipróbálásra való dolgot találtam. Varga Brigittával, a Kreatívellátó webáruház tulajdonosával beszélgettünk.

– Brigitta, nagyon sok érdekes, kreatív hobbihoz való dolgot láttam a web-áruházadban. Melyik most a kedvenc, slágertermék?

Igazából ez szezonfüggő, de most hogy közeledik a tavasz, így inkább már a szép virágos rizspapírokat, világosabb, pasztell festékeket keresik. Ilyenkor már mindenki vágyik egy kis nem téli dologra. Nagyon keresett most a csempés rizspapír kollekció, az MDF fa alapanyag is. Gyönyörű tálcákat készítenek belőlük.

– Melyik ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 17.

"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell..."

írta: skolikagnes
"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell..."

Király-Sikula Krisztina gyógytornásszal beszélgetünk

– A mozgás nagyon fontos. Ezt egy gyermeknek nem kell mondani, de ahogy az ember idősödik, egyre inkább hajlamos megfeledkezni arról, hogy mozogni, sportolni kell, nem elég a házimunka, vagy a munkába menés, mint mozgástevékenység. Ugye jól gondolom?

A mozgás minden életkorban fontos (lenne). Az izmokat karbantartani csak mozgással lehet! A testünk nagyon takarékos, amit nem használunk, azt leépíti, mert így kevesebb energiára van szüksége. Minél kevesebbet használjuk izmainkat, annál kevésbé fogják tudni funkciójukat ellátni. De az agyunkra is ugyanez jellemző. Sokszor hallom, hogy „Mozgok én eleget. Ott a kert, elég nekem a takarítás stb.” Ez jó, és a semmitől több. De emellett szükség lenne azokat az izmokat is aktívan tartani, ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 14.

Beszéljünk a pénzügyekről

írta: skolikagnes
Beszéljünk a pénzügyekről

Fontos tudnivalók lakásvásárlás előtt

Azt gondolom, nem vagyok azzal egyedül, hogy a pénzügyek, hitelek útvesztőiben nehezen igazodom el. Szerencsére van, aki viszont igen, és tud segíteni a bennünk felmerülő kérdések megválaszolásában.

Most egy független pénzügyi szakértővel, Babus Edinával beszélgetek a témáról.

– Mit tanácsolsz azoknak az érdeklődőknek, akik hitelt szeretnének felvenni? Mit kell átgondolni, megtervezni, alaposan körbejárni, hitelfelvétel előtt.

Általánosságban elmondható, hogy a felelősségteljes hitelfelvételt meg kell, hogy előzze a családi kassza alaposan átvizsgálása. Ehhez segítséget nyújt az MNB által készített program: https://haztartasikoltsegveteskalkulator.mnb.hu/#/

Ha tisztán látszik, hogy a családi bevételből mekkora ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 12.

Boldog anya - mi a titka?

írta: skolikagnes
Boldog anya - mi a titka?

  – Anyának lenni jó, és a legnagyobb boldogság. Sok anyukának ez így természetes, de vannak akik nem ilyen pozitívan állnak a dologhoz. Beszélgetőtársam Nyúlné Terpó Edit anya coach, a Fedezd fel magad! oldal kezelője nekik segít.

– Minden család, minden élethelyzet más. Mi az a probléma, amivel a legtöbbször fordulnak hozzád az anyukák? Mesélj kicsit a munkádról!

  Az egyik leggyakoribb, talán minden anyát érintő nehézség az elmagányosodás. Sokszor még azok is úgy érzik, egyedül vannak, akik mellett ott a család. És ennek legtöbbször az az oka, hogy nem kapnak elfogadó figyelmet. Mindenki a tuti tippeket szeretné megosztani velük és nem „csak” mellettük állnak. Pedig sokszor az adná a legtöbbet, ha elmondhatnák a ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása