2019. dec 03.

Lapokba zárt szeretet

írta: skolikagnes
Lapokba zárt szeretet

Maradandó, szép ajándék annak, akit a legjobban szeretünk.

Igen, ők a gyermekeink. Az ajándék pedig egy meséskönyv.

A meséből tanul a gyermek, ha kell megnyugszik tőle, vagy épp szórakozik a kedves történeteken.

A következő néhány bejegyzésben magyar szerzők mesekönyveit fogom bemutatni.

Tartsatok velem!

Elsőként Skolik Ágnes tüneményes könyveit mutatom be.

A 0-3 éves korosztályt célozza meg az Első verseskönyvem című kötet.

Ofszetpapírra készült, tehát nagyon szépek a lapok és strapabíró is. A belív oldalai is vastagabbak, mint egy hagyományos könyv lapjai, így jobban ellenállnak az apró gyermekkezeknek.

Az A5  fekvő méretű könyv minden oldala színes rövid versikéket tartalmaz.

Az első vers a költőnő unokájáról, Violáról szól. Aztán a következő lapokon  a nagymama és az unokája az erdőn-mezőn sétál, és a nagyi mesél az állatokról, növényekről. A következő részben a kislány kérdez, mindenről, ami érdekli, majd amikor este lesz, a nagyi altatódal énekel neki.

A versekhez nagyon kedves illusztrációk tartoznak, pontosabban a teljes oldalak színesek és vidámak.

16.png

Az óvodás korosztálynak ajánlott a Csibemese című meséskönyv.

A könyv hónapsorolóval kezdődik, majd egy tavaszi verssel indul. Tavaszi vers után tavaszi mese következik, majd egy nyári történet, és így megyünk végig az évszakokon.

A kötet egyik érdekessége, hogy az őszi mesék alapja egy igaz történet, amely egy vidéki óvodában esett meg.  ( Ezernevű Ijesztő, A három jóbarát)

http://www.skolikagnes.hu/ezernevu-ijeszto-tortenete/

Télre hóeséses, mikulásos verseket olvashatunk a könyvben. Különösen mókás a Mikulás című mese, ahol felemás cipőben, fekete szakállal jelenik meg a gyerekek előtt a Mikulás.

A téli mesék után egy tüneményes, kisbabáknak való versikét olvashatunk, majd két hosszabb lélegzetű mesét.

A szegény leány keszkenője olyan, mint egy népmese, annak minden elemével: szegény, segítőkész  leány, aki sok-sok próbát áll ki, amire találkozik a királyfival. Végig nagyon izgalmas a mese, és persze minden jó, ha a vége jó. Mint egy igazi mesében.

http://www.skolikagnes.hu/a-szegeny-leany-keszkenoje/

A kötet utolsó meséje egy folytatásos történet egy kisfiúról, akihez minden éjjel ellátogat egy csodatévő plüssmackó. Botond és a medve közös kalandjait olvashatjuk 8 fejezeten át, és a végén a kedves medve nem csak Boti álmában tesz csodát….

A csodatermő fa című könyvben már-már kicsit "komolyabb" mesék is vannak. Az első rögtön egy visszaemlékezés az írónő gyermekkorára, édesanyjára, akinek nagy szerepe volt abban, hogy most ezeket a meséskönyveket lapozgatjuk.

Ezután a történet után három verset olvashatunk, majd a címadó mesét.  Ez a mese is a népmesékre emlékeztet, egy kopár réttel kezdődik és egy gyönyörű zöld, élettel teli képpel fejeződik be.

csodatermofa_kicsi.jpg

A következő mesék többségének az alapja egy gyermekkori emlék, utazhatunk 424-es mozdonyon, megtudhatjuk hogyan száll anyáról lányra a kézimunkázás tudománya, olvashatunk a veteményes növényeiről, a fenyőfa életéről, megtudhatjuk miért fontosak a színek, és mi történt a kislánnyal, aki eltévedt az erdőben.

http://www.skolikagnes.hu/ki-a-legertekesebb/

Az utolsó mesében újra csoda történik, megelevenednek a varrószoba eszközei, és ajándékot készítenek karácsonyra a varrónőnek.

A könyvekben olvasható  mesék gazdag szókincse, változatos nyelvhasználata teszi értékessé és hasznossá ezeket a történeteket.

A mesék nyugodt hangvételűek, nincs bennük erőszak, szomorú dolgok is csak ritkán történnek. És ahol mégis, ott is jól végződik a mese.

A felnőtt olvasók közül sok számol be arról, hogy a gyermekkorára, az akkor olvasott mesékre emlékezteti őket ezek a mesék. Talán éppen ez volt az egyik célja az írónőnek?

A másik, a fontosabb pedig, hogy megtanítsa a gyerekeket az alapvető emberi értékekre, a barátság, segítőkészség, türelem fontosságára, megismerhessék az állatok, növények életét,  olvassanak a régmúlt időkről, amivel nagyon kevés mesekönyvben találkozhatunk.

A mesék, versek sok-sok természeti képet tartalmaznak,  hagyományos értékrendet közvetítenek, tele vannak érzelmekkel, hangulatokkal, mégis nyugodt, harmonikus kellemes olvasmány mindegyik történet.

Bátran ajánlom mindenkinek aki egy-egy mese olvasásával kellemes kikapcsolódásra vágyik.

Kuckózzunk be a fotelba egy meleg kakaóval, és merüljünk el a mesés képzelet csodálatos világába.

borito1_esemenyhez.jpg

 

 

 

 

 

 

http://www.skolikagnes.hu/reszletek-csodatermo/

csibeskomodos.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.skolikagnes.hu/reszletek-csibemese/

verseskomodos.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

kepek_hattern.JPG 

http://www.skolikagnes.hu/elso-verseskonyvem/

 

 Több mesét, verset olvashatsz Skolik Ágnes weboldalán: www.skolikagnes.hu

Szólj hozzá